miercuri, 15 mai 2013

Scenariul cipriot - varianta extinsa

Un raport al Boston Consulting Group din septembrie 2011 expunea o solutie probabila pentru criza datoriilor din zona euro si SUA. Se pare ca solutia lor seamana destul de mult cu cea aplicata in final in Cipru. Iata temele principale ale reportului:

- Datoriile reale ale tarilor dezvoltate a crescut de 4 ori din 1980 pana azi:


- Daca datoriile continua sa creasca mai rapid decat economia zonei euro, la un moment dat politicienii ar putea concluziona ca restructurarea datoriei e inevitabila. Vor trebui sa restructureze datoria la o nivel maxim combinat de 180% din PIB pe tara. Numarul e bazat pe presupunerea ca atat guvernele cat si firmele si populatia pot sustine o datorie de 60% din PIB, la o dobanda de 5% si o crestere economica nominala de 3%. Toate tarile vor trebui sa se ajusteze, unele mai mult (Irlanda), altele mai putin (Germania):


- O taxa speciala pe averea populatiei va trebui inpusa. Daca fiecare tara isi rezolva singura problemele, Germania ar trebui sa aplice o taxa de 11%, pe cand Irlanda peste 100%. Pentru ca Irlanda nu se poate descurca singura, o oarecare redistribuire a poverii in cadrul zonei euro va fi necesara:


- Cu aceasta taxa unica, s-ar finanta EFSF, fondul european creat recent pentru asistenta tarilor cu probleme. EFSF va asigura stabilitatea sistemului financiar in aceasta tranzitie prin diferite masuri:
  • sprijinirea companiilor de asigurare
  • recapitalizarea bancilor
  • emiterea de eurobonduri
  • controlul datoriilor guvernamentale si private in limita procentului de 60% pentru fiecare 


Sursa: http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf via NakedCapitalism

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu