- Datoriile reale ale tarilor dezvoltate a crescut de 4 ori din 1980 pana azi:
- Daca datoriile continua sa creasca mai rapid decat economia zonei euro, la un moment dat politicienii ar putea concluziona ca restructurarea datoriei e inevitabila. Vor trebui sa restructureze datoria la o nivel maxim combinat de 180% din PIB pe tara. Numarul e bazat pe presupunerea ca atat guvernele cat si firmele si populatia pot sustine o datorie de 60% din PIB, la o dobanda de 5% si o crestere economica nominala de 3%. Toate tarile vor trebui sa se ajusteze, unele mai mult (Irlanda), altele mai putin (Germania):
- O taxa speciala pe averea populatiei va trebui inpusa. Daca fiecare tara isi rezolva singura problemele, Germania ar trebui sa aplice o taxa de 11%, pe cand Irlanda peste 100%. Pentru ca Irlanda nu se poate descurca singura, o oarecare redistribuire a poverii in cadrul zonei euro va fi necesara:
- Cu aceasta taxa unica, s-ar finanta EFSF, fondul european creat recent pentru asistenta tarilor cu probleme. EFSF va asigura stabilitatea sistemului financiar in aceasta tranzitie prin diferite masuri:
- sprijinirea companiilor de asigurare
- recapitalizarea bancilor
- emiterea de eurobonduri
- controlul datoriilor guvernamentale si private in limita procentului de 60% pentru fiecare
Sursa: http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf via NakedCapitalism
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu