miercuri, 17 iulie 2013

Romania in cifre - 17 iulie

- Fonduri europene, conform unui raport KPMG...de accesat, accesam, dar banii vin greu:
fonduri europene Europa de Est

fonduri europene


- Raport IIF:  Suntem o tara cu risc, datorita pozitiei investitionale internationale nete. Mai exact, strainii au multi bani in Romania si in cazul in care se sperie si isi retrag banii in pripa, Romania o sa fie puternic lovita. In linia intai dupa cum se vede in graficul de mai jos sunt: Ungaria, Bulgaria, Polonia, Romania, Turcia, Maroc si Ucraina.
pozitia investitionala internationala neta


- Directorii din Romania au intrat in Europa, angajatii obisnuiti mai asteapta. Nu e de mirare ca emigrarea este o propunere foarte tentanta la noi. Mai jos sunt reprezentate numarul de zile necesare pentru a castiga venitul orar al unui director. Un salariat cu salariul minim pe economie e reprezentat cu rosu si cel cu salariul median cu albastru:
salarii in Europa
Reiese din grafic ca salariile de director din Romania sunt mult mai mari decat cele din Bulgaria pentru ca salariul minim e mic in ambele tari. Ciudat...
Sursa: The Economist


- Transplantul dupa moarte cerebrala - Rata de accept a familiilor a crescut de la 15 la peste 60%. - Romania Te Iubesc. Ce mult poate face o campanie TV...O bila alba pentru Pro TV in cazul asta.


- Ca sa ne facem o idee de interesul cetatenilor de participatie politica... La modificarea constitutiei, Guvernul ungar a trimis opt milioane de chestionare prin posta, cu 12 întrebari. Rata de raspuns a fost de 10%. In Romania cel mai probabil ne situam sub acest procent.


- Intoarcerea la monarhie ar putea fi o idee buna. Din cele opt monarhii constitutionale din UE, sapte sînt în primele zece în toate topurile bunei guvernari în UE- a opta, Spania, e singura cu o performanta mai mediocra, si tara, si ginerele sportiv al regelui Juan Carlos I fiind ceva mai corupti decît s-a crezut. Din cele saptesprezece monarhii constitutionale care fac parte din Commonwealth (o au ca regina pe Elisabeta a II-a) numai trei nu sînt în zona ”verde” a bunei guvernari a Bancii Mondiale (din Europa de Est, ca sa va faceti o idee, doar Estonia si Slovenia sînt pe acolo).
Dar din cele optsprezece alte monarhii constitutionale din lume, care nu fac parte din Commonwealth, doar cinci nu sînt în zona verde (Iordania, Marocul, Tailanda, Nepalul si Cambodgia), tari care au, evident, alte handicapuri serioase. Chiar monarhiile neconstitutionale, ca Emiratele Arabe Unite sau Qatar, sînt printre putinele tari din lume care au înregistrat progrese în buna guvernare în ultimii cinsprezece ani, de cînd avem masuratori - RomaniaCurata


- Românii sunt pe locul sapte in Europa ca ideologie de dreapta, depasiti doar de englezi, turci, suedezi, ucrainieni, slovaci si sloveni! Topul e facut din media la raspunsurile oamenilor - unde se plaseaza, la dreapta sau la stînga, pe o scara de zece puncte. Majoritatea în întreaga Europa se plaseaza la centru (inclusiv noi) si în procente absolute centrul are cea mai mare reprezentare. Situatia la noi s-a schimbat remarcabil de putin in ultimii 10 ani. In România exista un nucleu în jur de 20% care se percepe de centru-dreapta, iar asta e mai mult decît nucleul care se declara de stînga, care e foarte mic - RomaniaCurata

4 comentarii:

  1. NU sunt de acord cu "Ca sa ne facem o idee de interesul cetatenilor de participatie politica... La modificarea constitutiei, Guvernul ungar a trimis opt milioane de chestionare prin posta, cu 12 întrebari. Rata de raspuns a fost de 10%. In Romania cel mai probabil ne situam sub acest procent.""
    Din punct de vedere al marketing-ului metoda scrisorilor directe nu mai functioneaza. Oamenii sunt comozi si mai mult este foarte posibil sa nu primeasca scrisorile - vezi aici:http://www.businessmagazin.ro/analize/omul-care-a-radiografiat-80-din-populatia-urbana-11084108/?p=1
    Daca ar fi facut o campanie de chestionare prin telefon sunt convins ca rata de raspuns ar fi fost net superioara.
    Dar probabil nici cei din Ungaria nu studiaza foarte mult marketing sau/si au vrut sa faca niste venituri postei Ungare:)
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca in Ungaria nu s-a urmarit maximizarea participarii. Scopul lui Orban a fost sa para ca a consultat poporul.

      Pai daca oamenii sunt prea comozi si pentru a trimite o scrisoare, e clar ce mult ii intereseaza constitutia tarii lor. Lipsa de participatie politica se confirma si pe alte canale, cum ar fi absenteismul la vot sau mobilizarea la manifestatii. Daca iti intrebi prietenii daca ii intereseaza subiectul modificarii constitutiei, cred ca o sa obtii tot un procent mic.

      Cum ai putea contacta telefonic o tara intreaga? Adresa apare in buletin, dar email-ul sau telefonul nu :)

      Ștergere
  2. Oamenii nu erau interesati de incalzirea globala si nici americanii de forbalul european.
    Dar folosind massmedia...stabilesti subiectele de discutie.
    vrei sa se implice oamenii in politica? Aduci pe TV si presa subiectele pe care ledoresti sa fie discutate. Vezi cum SUA a reusit sa aduca fotbalul european la nivel de interes mare...in conditiile in care americanii nu stiau nimic despre asta.
    Vezi cum blackfriday sau Sfantul Valentin a devenit mai "smeker" ca Dragobetele in doar cativa ani:) E propaganda si marketing.

    Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania este de peste 100% - si exista softuri care permit realizarea de apeluri automatizate care sa realizeze chestionare...
    In plus si in campaniile electorale s-au folosit asemenea tehnologii pentru strangerea de fonduri. Deci se poate:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca oamenii in continuare nu sunt interesati de incalizirea globala si americanii sunt neinteresati de fotbalul european :)

    Sa nu ma intelegi gresit, cred in puterea mass-media, cat si in cea a propagandei. In cazul BlackFriday cred ca a fost vorba de sensibilitatea oamenilor la reduceri, iar Sfantul Valentin a fost adoptat dupa 90 pentru ca aveam impresia ca tot ce e din vest e cool.

    Nu zic ca nu se pot face sondaje telefonic, zic doar ca nu poti ajunge la toti oamenii in modul asta.

    RăspundețiȘtergere