miercuri, 6 noiembrie 2013

Romania in cifre - noiembrie

- Sistemul bancar romanesc este detinut aproape in totalitate de straini - ZF:


- Democratie - Ungaria, Bulgaria si Romania au avut cele mai slabe performante intr-un studiu al grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European


- Cercetare
  • România nu are nicio firma listata în Topul 1000 al cercetarii si dezvoltarii. Topul este realizat de Directia Generala pentru Cercetare si Inovare a Comisiei Europene si cuprinde 1000 de companii din UE si 1000 din lume, ordonate în functie de investitiile facute în cercetare si dezvoltare.
  • România are 3,8 cercetatori la mia de persoane active, în timp ce media europeana este de 10,17 la mie.
  • Sistemul de Cercetare si Inovare românesc este unul bazat pe organizatiile publice, cu doar 38,3% din cercetare realizata de sectorul de afaceri, comparativ cu media europeana de 61,5% din totalul cercetarilor.
Sursa: CursDeGuvernare


- Finantele romanilor conform unui studiu efectuat de Novel Research, la initiativa Provident Financial România:
  • 14,3% dintre români se încadreaza întotdeauna în veniturile obtinute, în timp ce 29,9% fac acest lucru cu regularitate.
  • 3 din 10 respondenti economisesc în fiecare luna
  • 13% dintre respondenti sustin ca nu se îndatoreaza
  • doua treimi dintre cei chestionati spun ca gradul personal de îndatorare nu reprezinta un motiv de îngrijorare 
Sursa: BusinessMagazin


- Averea medie pe locuitor din România a urcat cu 9,7% fata de anul trecut, la 11.191 dolari, cu mult sub nivelul maxim de 17.570 dolari atins înainte de criza, în 2007, conform raportului "Global Wealth Report 2013" publicat de institutul de cercetare al Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana. Evaluarea averii include active nefinanciare, precum locuintele, si active financiare - conturi bancare, detineri de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), rezerve în fonduri de pensii sau asigurari - din care se scad datoriile. Situatia in alte tari din regiune: Bulgaria 13.693 dolari, Polonia 20.803 dolari, Ungaria 22.657 dolari.

Sursa: ZF si Economics.uwo.ca


- „Global AgeWatch Index 2013: Insight report“ publicat recent de HelpAge International masoara bunastarea oamenilor in varsta. România se afla pe locul 48 în lume. In studiul Ease of Doing Business 2013, realizat de Banca Mondiala, România se claseaza pe locul 72, dupa Bulgaria (66), Botswana (59) si Tunisia (50). De la World Economic Forum, cu al sau Indice al Competitivitatii Economice 2012-2013. România  primeste locul 76.


- Un sondaj IRESCOP din 2012 arata ca noua din zece români sunt mândri ca sunt români, iar 87% considerau ca tara avea nevoie de un conducator puternic, capabil sa faca ordine în România - ZF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu