marți, 12 februarie 2013

Valorile romanilor



Studiul valorilor umane (World Values Survey) este un proiect academic in derulare pentru a vedea starea valorilor socioculturale, morale, religioase si politice pentru diferite culturi din lume. Resultatele sunt disponbile aici.

Un rezultat cunoscut al studiului este harta Inglehart. Un numar de variabile au fost condensate intr-un grafic in doua dimensiuni al variatiei culturale ( cunoscut si ca “traditional vs. secular-rational” si “supravietuire vs. identitate de sine”). WVS pretinde ca aceste doua dimensiuni explica mai mult de 70% din variatia inter-nationala prin analiza a 10 indicatori.

Valorile traditional/secular-rationale reflecta contrastul dintre societatile in care religia este foarte importanta si cele in care nu este. A intreaga gama de alte orientari are strans legate de aceasta dimensiune. Societatile de la polul traditional accentueaza importanta legaturii parinte-copil si a respingerii autoritatii, impreuna cu standarde absolute si valori familiale traditionale. Ele resping divortul, avortul, eutanasia si suicidul. Aceste societati au nivele inalte de mandrie nationala si o viziune nationalista. Societatile cu valori secular-rationale au preferinte opuse pe toate aceste subiecte.


Harta Inglehart 2005-2008

Supriza este ca, din punct de vedere cultural, cea mai apropiata tara de noi nu este Moldova, ci Irakul.

Este important si sa vedem evolutia valorilor noastre din ultimii 20 de ani:



Dupa cum se vede, valorile traditionale au crescut in preferinta, in timp ce pe scala doi am ramas aproximativ neschimbati, dominand valorile legate de supravietuire.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu