vineri, 19 aprilie 2013

Averea europenilor


Un recent raport al BCE a fost preluat de presa cu titlul periculos ca germanii sunt mult mai saraci decat spaniolii sau cipriotii si deci nu trebuie nimeni sa se astepte ca Germania sa ajute in vreun fel tarile cu probleme:

E important de stiut ca raportul nu încorporeaza anumite programe de pensii private, foarte raspândite în Germania.

Realitatea este insa ca Germania este mult mai bogata decat Spania, Grecia si Portugalia. Insa o mare parte din averea germana nu este detinuta de gospodarii, ci de corporatii si de catre guvern. Mai jos este un grafic al capitalului total per capita pentru cele mai bogate tari europene per VoxEU


Se vede clar suprematia tarilor din nord fata de cele din sud. 

Actuala criza din Europa e atat vina tarilor necompetitive din sud, cat si a celor din nord care se bazeaza be excedent comercial pentru a obtine crestere economica. Asadar, chiar daca nu ar fi corect sa ceri germanului de rand sa ajute financiar tarile din sudul europei, ar putea fi rezonabil sa faci astfel de cereri partii mai bogate a gospodariilor germane si sectorului corporatist.

In alta ordine de idei, conform raportului BCE, doar 5-15% din gospodariile din zona euro detin active precum obligatiuni, actiuni sau cotatii la fondurile mutuale. Deci "nesofisticati" financiar sunt si vest-europenii, nu numai romanii.

Update: Cateva grafice noi pe aceeasi tema:


Figura 1. Averea neta(1000€)

Figura 2. Venituri (1000€)
Sursa: Naked Capitalism

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu