joi, 23 mai 2013

Incalizirea globala - partea a treia

Primele articole pe tema incalzirii globale le gasiti aici si aici.

Un lucru cu larga acceptare in comunitatea stiintifica este ca nu ar trebui depasita o concentratie de CO2 de 450 parti per milion daca vrem sa avem o incalzire globala de sub 2 grade Celsius, comparativ cu nivelul de dinainte de revolutia industriala (din jurul anului 1750). Tocmai am trecut de 400 ppm. In 1958 a fost 315 ppm, in 2000 375 ppm. In rata actuala, suntem in curs sa ajungem la o incalzire a temperaturilor intre 3 si 5 grade pana la sfarsitul secolului - o catastrofa. 

Temperatura actuala este cu 0.8 grade peste cea pre-industriala si vedem deja efecte adverse majore. 

Grafice: concentratia de CO2 din atmosfera, caldura din oceanele planetei, suprafata ghetei arctice, volumul ghetei arctice:  

Grafice: emisiile de CO2 din combustibili fosili si opinia oamenilor de stiinta cu privire la incalzirea globala cauzata de om (linia continua rosie ii reprezinta pe cei care sunt de acord, linia albastra pe cei care sunt impotriva): 
O analiza a abstractelor a 11944 articole stiintifice, publicate intre 1991 si 2011 si scrise de 29083 autori, conclude ca 98.4% din autori care au avut o opinie, au fost de acord cu incalzirea globala provocata de om. 1.2% au respins-o si 0.4% au fost nehotarati. Un raport similar a fost obtinut prin analize diferite ale datelor.

Grafice: americanul de rand emite cel mai mult CO2. China este cea mai ineficienta din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon:

Grafice: Emisiile de CO2 per capita. Dupa anii 2000 se vede cresterea emisiilor din tarile emergente:

Grafic: Temperatura medie globala. Trend de crestere pe termen lung:

30% din dioxidul de carbon din atmosfera este direct datorat umanitatii.

Sursa: R. Gates si Martin Wolf, Financial Times



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu