joi, 11 iulie 2013

Despre inegalitate

Cata inegalitate ar fi corect si eficient sa existe intr-o societate si cata exista de fapt? Un studiu din SUA facut de Dan Ariely si Michael Norton incearca sa raspunda la intrebare.

Oamenii au fost pusi sa aleaga intre trei moduri de distributie a averii.
inegalitate

Le-au fost prezentate aceste optiuni in perechi de cate doua.

Prima data au ales intre egalitate perfecta, in care fiecare 20% dintre cetatenii tari ar detine 20% din avere si egalitate partiala, in care primii 20% detin 33% din avere si urmatoarele quintile procente relativ egale din restul de 67%. Subiectilor nu li s-a comunicat, dar optiunea a 2 reprezinta exact distibutia averii din Suedia. Raspunsurile s-au impartit relativ egal, cu 49% pentru perfecta egalitate si 51% pentru varianta a doua.
inegalitate

Apoi au fost pusi sa aleaga intre egalitate perfecta sau o distributie in care 85% din avere este concentrata la cei mai bogati 20% din societate, si ultimii 40% nu au practic nimic. Subiectilor nu li s-a comunicat, dar optiunea a 2 reprezinta exact distibutia averii din SUA. In proportie mare, oamenii au ales varianta egalitatii perfecte.
inegalitate

Apoi au fost pusi sa aleaga intre societatea suedeza si cea americana, din nou, fara a li se spune ca distributiile reprezinta cazuri reale. 92% au preferat distributia averii din Suedia.
inegalitate

In final respondentilor li s-a cerut sa construiasca distributia ideala a averii intr-o societate si apoi sa estimeze care este ea in societatea americana.
inegalitate
Idealul se apropie foarte mult de distributia din Suedia, iar estimarea subestimeaza puternic nivelul real de concentrare al averii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu