miercuri, 26 martie 2014

Romania in cifre - 26 martie

- Per ansamblu, in ultimii 13 ani, Romania a avut cea mai mare crestere economica la nivelul Poloniei si mult peste alte tari europene - ZF:


- Suntem pe penultimul loc in Europa la numarul absolventilor de facultate. Daca mai luam in calcul si calitatea absolventilor, e clar ca viitorul nu suna bine; educatia ne tine in loc - Business Day:


- O comparatie între PIB-ul statelor americane si cel al altor tari din lume în 2012 arata ca România poate fi asimilata statului Iowa, cea de-a 30-a economie a SUA din cele 51 analizate, arata un studiu realizat de profesorul Mark J. Perry si publicat pe site-ul aei-ideas.org - ZF. Problema e ca in Iowa sunt 3 milioane de oameni si noi suntem vreo 20.


- Criza a trezit în români spiritul antreprenorial: din 2007 pâna în 2012 ponderea celor care se simt în stare sa înceapa o afacere a crescut de la 13,6% la peste 30%, iar procentul celor care fac planuri serioase pentru o afacere proprie a crescut de la 3% la 6%. S-au triplat atât numarul antreprenorilor începatori, cât si al celor care au intrat în afaceri convinsi ca antreprenoriatul este cea mai buna oportunitate - Business Magazin


- Fitch estimeaza ca România, Polonia, Ungaria si Cehia trebuie sa împrumute 78,5 miliarde de euro în acest an pentru a finanta deficitele bugetar si rostogolirea datoriei. Suma este echivalenta cu 9,5% din PIB cumulat estimat pentru cele 4 tari în acest an, raport în scadere de la 12,4% anul trecut si considerabil mai redus fata de 15,1% în zona euro. România are cea mai redusa nevoie de finantare în rândul celor patru, iar suma este echivalenta cu 8,9% din PIB estimat pentru acest an - ZF


- In totalul de 173 de senatori, 59 au o prezenta mai scazuta de 50% - ZF. O metrica buna de luat in considerare la urmatoarele alegeri.


- Peste un sfert dintre români nu mai au bani dupa acoperirea cheltuielilor de baza. Suna rau, dar nu suntem atat de departe de media europeana care este de 22% - ZF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu